Hogyan lehet megkülönböztetni a jó minőségű pálmagyertyát a kevésbé megfelelőtől

Felismeri a minőséget?

A minőségi pálmagyertyát fel lehet ismerni, csak néhány dolgot kell tudnia.

Megjelenésük miatt a pálmagyertyák különösen népszerűek. A valódi pálmagyertyák sajátos kristályosodással rendelkeznek, ami megkülönbözteti a többi, más típusú viaszból készült gyertyától.

A pálmaviasz egyedülálló tulajdonságai:

– specifikus kristályosodás,

– hosszabb égés,

– környezetbarát,

– maximális égési tisztaság.

A viasz tisztán természetes és fenntartható gazdaságból származik.

A pálmaviasz gyertyákat gyakran elítélik, főleg a viasz eredete miatt. A legtöbb pálmaviasz Malajziából vagy Szingapúrból származik. A pálmaviasz egy tisztán növényi eredetű, természetes termék, amely a pálmaolaj gyártása során melléktermékként keletkezik. A termelésnek csak egy kis részét használják fel műszaki célokra – pl. gyertyák gyártásához.

Sokak azonban nem tudják, hogy a pálmaviasz előállítása szigorú ellenőrzés alatt áll. Az RSPO, egy non-profit szervezet átfogó felügyeletet gyakorol a fenntartható pálmaolaj-gazdálkodásnak való megfelelés felett, és webhelyén megtekintheti a vállalatokra és a fenntarthatóságra vonatkozó információkat. Az általunk használt viasz egy fenntartható malajziai gazdaságból származik, ahol a kormány gondoskodik a természet védelméről, és nem engedélyezi az esőerdők kivágását pálmaültetvények építéséhez.

Az égés tisztasága és időtartama a viasz sajátos tulajdonságainak köszönhető, amely rendkívül tiszta égéssel rendelkezik, amely során semmilyen káros anyag nem kerül a levegőbe. Ennek a tisztaságnak a megőrzése érdekében tiszta pamut kanócot használunk.

A termelésnek is megvannak a maga szabályai

A kézzel készített gyertya sajátos tulajdonságokkal rendelkezik. A gyártás során be kell tartani az olyan szabályokat, mint a viasz hőmérséklete, megfelelő formák, munkafolyamat. A gyertya minőségét a helyiség hőmérséklete is befolyásolja, amelyben lehűl. Ha túl gyorsan vagy túl lassan hűl le, az befolyásolja a minőséget.

Kristályosodás

Egy minőségi gyertyát első látásra felismer, ha megnézi, hogyan néz ki a kristályosodás. A pálmagyertya egyedisége az általa hagyott kristályosodásban rejlik. Ahhoz azonban, hogy kialakuljon, a gyártási folyamat során a megfelelő hőmérsékletet kell biztosítani. Ezért, ha a gyertya egyenletes és szép ,,virágokkal´” rendelkezik, vagy ,,tollakat” hoz létre, akkor a megfelelő gyártási eljárást követték, és minőségi gyertyát tartanak a kezükben. A megfelelő hőmérséklet elmulasztása, a viasz melegítése vagy a formák melegítése szintén befolyásolja a kristályosodás megjelenését.

A pálmaviasz kristályosítása

pálmaviasz kristályosodása

Virágkristályosodás

Virágkristályosodás

Tollkristályosodás

tollkristályosodás

A minőségi gyertya ne legyen lyukas

A minőségi gyertya nem lehet lyukas (a Kívánsággyertyán kívül) abban tervezetten van lyuk. De honnan tudja meg, hogy van-e lyuk vagy nincs? Íme az eljárás. A megszilárdult gyertya alsó részét (kb.5cm) levágjuk és ha ott van egy légbuborék, akkor a gyertya használhatatlan és ki kell dobni, mert használat esetén felrobbanhat.

Második lehetőség. Nem kell azonnal felvágni, hogy lássuk, lyukas-e a gyertya, ha égés közben légbuborékok jelennek meg, azt jelenti a gyertya üreges. Ebben az esetben jobb, ha eloltja a gyertyát. Buborékok akkor keletkeznek, ha a gyertyát nem megfelelően töltötték meg, vagy a kiöntés során keletkező héjat nem megfelelően szúrták ki. (A pálmagyertyákat a kristályosodás miatt kézzel öntik. A héjat öntés közben többször átszúrják)

 

Helytelen kristályosodás

helytelen kristályosodás

helytelen kristályosodás1

helytelen kristályosodás

A lyukas gyertya felrobbant

a gyertya felrobbant

Lyukas gyertya belseje

Lyukas gyertya

lyukas gyertya

Helyes égés

gyertya égése

Egy másik fontos szempont a gyertya minőségének értékelésében az égési folyamat. Ha a gyertya megfelelően van elkészítve, a viasz egyenletesen megolvad. Nem lyukas, és a gyertya sem szivárog. Csak egy finom héj marad az élek mentén, ami „fal” szerkezetet hoz létre. Ez a gyertya előállítását befolyásoló összes tényező összehangolásának az eredménye.

Ha egy igazán jó gyertyát szeretne látni, próbálja ki az Astron műhely gyertyáit. Gyertyáink kézzel öntöttek és mindegyik eredeti. Minden gyertyánál ügyelünk a minőségre, az alapanyagok megfelelő arányára és a megfelelő hőmérsékletre is a gyertya melegítésekor, öntésénél és hűtésénél. Azért, hogy gyertyáink igazi élményt nyújtsanak az ön számára. 🙂

Hozzászólás “Hogyan lehet megkülönböztetni a jó minőségű pálmagyertyát a kevésbé megfelelőtől

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük