Nagy viasz összehasonlítás. Melyik a legjobb? Szója, pálma vagy paraffinviasz?

Gyertyák gyakorlatilag bármilyen viaszból önthetők. Az uralkodó nézet azonban az, hogy a természetes viaszgyertyák egészségesebbek, és környezetre sem károsak.

Miért?

Ebben a cikkben választ kap.

A gyertyák készítéséhez leggyakrabban 3 alapvető viaszfajtát használnak, ez a pálma, a szója és a paraffin. Mindegyik viasznak megvannak a maga sajátos tulajdonságai, amelyek a gyertyának jellegzetes karakterét, illatát adják.

Nézzük:

Pálmaviasz

A pálmaviasz tisztán növényi eredetű, természetes termék. A pálmaolaj gyártása során melléktermékként keletkezik. A termelés kis részét technikai célokra használják – pl. gyertyák gyártásához.

Ennek a viasznak azonban sok „rokona” is van, és ahogy mondani szokták, nem olyan, mint a viasz… Az általunk használt pálmaviasz egy fenntartható malajziai gazdaságból származik, ahol a kormány nem támogatja az esőerdők irtását. Ezért rendelkezik egy RSPO tanúsítvánnyal, amellyel ellenőrizheti, hogyan folyik a gyártás. Ez a megközelítés segít megóvni a környezetet, így fenntartható ültetvényekből csak bizonyos mennyiségű viasz állítható elő.

 

A pálmaviasznak megvannak a maga sajátos tulajdonságai.

Melyek azok?

-Gyönyörű kristályszerkezeteket hoz létre a felületen, amely úgy néz ki, mint a jégvirágok az ablakon.

-A 100 % pamut kanóc használatakor az ún. „lámpás” alakul ki a láng körül, tehát ha minden biztonsági eljárást és gyertyaégetési technikai elvet követ, a gyertyáink nem szivárognak.

-A viasz természetes. Az égés során mérgező anyagok nem kerülnek a levegőbe. Ezért alkalmas allergiások számára. Gyertyát akkor is gyújthat, ha kicsi gyermekei vannak.

-Sűrűbb állagának köszönhetően körülbelül 50%-kal tovább ég, mint a paraffinviaszok.

-Hátrányai: Nehezebben köti meg az illatot, illatos pálmagyertyák készítésénél nagyobb koncentrációjú illat hozzáadása szükséges.

Többféle pálmaviasz létezik, de leggyakrabban két típust használnak gyertyák készítésére: a kristályos és a nem kristályos pálmaviaszt.

 

A pálmaviasz a megfelelő gyártási folyamat során létesít kristályokat. Ugyanaz a kristályosodás soha nem ismétlődik meg. Mindegyik darab eredeti.

 

A nem kristályos viasz, (sztearin) továbbra is kristály mentes marad, és többnyire paraffinok adalékanyagaként használják tulajdonságaik javítására.

 

Ezek a viaszok a kiváló minőségű keményviaszok közé tartoznak, amelyek magasabb olvadásponttal rendelkeznek, ami garantálja a hődeformációval szembeni ellenállást.

 

Szójaviasz

A szójaviasz szintén természetes viasz. E viaszok legnagyobb gyártója az Egyesült Államok. Szójababból készül. A szójababolaj szilárd jellegűvé tétele hidrogénezéssel történik. Egyik pozitív tulajdonsága a pálmaviaszhoz hasonlóan a hosszan tartó és lassú égés. Minden gyertya és gyertyakészítő számára a vele való munka egyszerűsége felbecsülhetetlen értékű.

 

Milyen előnyei vannak a szójaviasznak?

-Természeti erőforrásokból készül.

-Könnyen feldolgozható.

-Lassan és hosszan égő gyertyája van, csak gyújtsa meg.

-Égés után az üvegpohár szappannal és meleg vízzel könnyen kimosható.

-Hátrányok: Ezeket a viaszokat elsősorban üvegpohárba öntött gyertyákra szánják.

 

Paraffin

Sokan azért félnek a paraffingyertyáktól, mert a paraffin az olaj desztillációs frakciójával nyert szintetikus viasz. Tulajdonságai azonban hajlamosak arra, hogy gyertyák gyártására használják. A paraffinok között is találhatunk olyanokat, amelyek a legszigorúbb minőségi kritériumoknak is megfelel.

Elsősorban kozmetikai és élelmiszerviaszokról beszélünk, amelyeket a kozmetikai – élelmiszeriparban, és nem utolsósorban minőségi gyertyák gyártásánál is használnak.

Minél finomabb a paraffin, annál jobb. A minőségi paraffint alacsonyabb olajtartalmáról és magasabb olvadáspontjáról ismerheti fel. A tisztítás foka határozza meg a paraffin színét – a hófehér szín nagyon finomnak felel meg.

 

A frakció összetételétől, olvadáspontjától és kristályszerkezetétől függően a paraffinokat vizes (olvadáspont 28-70 °C), mikrokristályos (60-80 °C-on olvadó) cerezinekre osztják.

 

A tisztítás foka szerint a paraffinokat a következőképpen osztályozzák:

-Gachi (vazelin), amelyek saját tömegük 30%-ig tartalmaznak olajokat.

-Nyers paraffinok (cerezinek), legfeljebb 6 tömegszázalék olajtartalommal rendelkeznek.

-Finomított és nagyon finomított paraffinok. Minőségi, nem füstölő gyertyák gyártása során magasan finomított paraffinokat használunk.

Melyek a paraffinviasz sajátos tulajdonságai és előnyei?

-Tökéletesen tartják az illatokat, így ha igazán “illatos gyertyára” vágyik, válassza a paraffint.

-Az erősen finomított viasz beltéri és kültéri használatra is alkalmas.

-Olcsó

A gyertyakészítés olyan művészet, amelyet kevesen értenek. Hogyan válasszuk ki a megfelelő gyertyát?  Csupán a viaszok közötti néhány különbséget kell ismerni. Szerintem csak… hallgasson a szívére. 😊

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük