A gyertyák öntésének hosszú története van. Több ezer év telt el az első gyertyák megjelenése óta, melynek hazája az ókori Egyiptom és az ókori Kína. Régen a gyertya adta a fényforrást a sötét estéken, ma pedig a fény, az öröm forrása, de gyakran egy csodálatos díszítőelem is, amely bármely tér romantikus hangulatát kiegészíti. Mint minden szép dolognak ezen a világon, a gyertyáknak is megvannak a maguk titkai, amelyekről biztosan nincs tudomása.

 

Ezekből mutatunk be néhányat:

 

  1. A gyertyákat halból és konyhai hulladékból is készítették

A Csendes-óceán északnyugati részének őslakói már az i.sz. előtti első században eulachon olajat vagy “gyertyát” használtak világítási forrásként. Az eulachón, más néven gyertyahal, Észak Amerika csendes – óceáni vizeiben él, de előfordul Kalifornia és Alaszka partjai mentén is. Ebből a halfajtából úgy készítettek ,,gyertyát´´, hogy a már kiszárított halat felszúrták egy fadarabra és meggyújtották.

 

A középkori Angliában és Franciaországban a konyhából ,,megmentett´´ zsírokból öntötték a gyertyákat. Erre az időszakra tehető az első gyertyaöntő céhek megalakulása is. A tagok feladata volt többek között házról házra járva összegyűjteni az állati zsiradékokat. Később ebből öntötték formára a gyertyákat. Amikor ezek a gyertyák leégtek a megmaradt faggyút összegyűjtötték, olvasztották és újabb fényforrást készítettek belőle.

 

  1. Egyszerű és ünnepi gyertyák

Az angolok különbséget tettek az egyszerű és az ünnepi gyertyák között. A mindennapi használatra készült gyertyák állati zsiradékot tartalmaztak. Az ünnepi gyertyák viszont illatos méhviaszból készültek és gyakran ajándékként is szolgáltak.

  1. A gyertyaöntés története

Joseph Morgan, az angliai manchesteri bádogos 1834-ben szabadalmaztatott egy gyertyaöntő gépet, ami forradalmasította a manufaktúrát. Ennek a gépesítésnek köszönhetően óránként mintegy 1500 gyertyát ,, öntött´´. A gép 12 óra alatt két tonna gyertyát állított elő 5 férfi és 3 fiú segítségével. Ez az újítás lehetővé tette, hogy a gyertyák minden háztartás számára elérhetővé váljanak.

  1. Indiában készült az első illatos gyertya

Indiában az állati zsírból készült gyertyákat betiltották, mivel vallásilag elfogadhatatlanok voltak. A fahéj főzésekor viaszból gyertyákat készítettek. Az termék a funkcionalitáson túl kellemes fahéj illatú is volt. Az így készült gyertyákat templomi szertartásokra használták.

  1. A gyertyákkal a NASA is foglalkozott

Az 1990-es évek végén a NASA gyertyákat is kutatott az ISS-környezetben. Az 1990-es években végzett kísérletek célja egy súlytalan állapotban lévő gyertya lángjának vizsgálata volt. Az apró gyertyaláng mögött számos fizikai és kémiai folyamat van.

 

Vannak olyan gyertyákáink is, amelyek segítenek teljesíteni az Ön kívánságait…

Ha többet szeretne tudni a Kívánsággyertyákról kövesse az:  Astron Kívánsággyertyák szócikket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük