A falevelek rőt színre váltanak, és a természet ezer színben ragyog.

A sírkertek is színesebbé válnak, ahogy közeleg a mindenszentek ünnepe, halottak emléknapja.

Elhelyezzük a krizantémokat szeretteink sírján, és meggyújtjuk az emlékezés gyertyáit.
A gyertya a megváltásért mondott ima támogatója.

A gyertyák jelentése

A temetéseken és manapság mindenszentek napján is különböző szertartásokat tartunk, amelyek jelentése az idők során változott. Ilyen például a gyertyagyújtás. Arra emlékeztet, hogy őseink a halottaikat elégették. A keresztények a gyertyát az örök élet szimbólumának tekintik. Az eltávozott iránti tisztelet, szeretet örök szimbóluma.

Mindenszentek ünnepe és halottak emléknapja

A mindenszentek ünnepe a IV. században a keleti egyházban alakult ki, azoknak emlékére, akik a hitért szenvedtek, vagy életüket adták érte. A VII. századtól kezdve a nyugati egyházban a keresztény szentek emléknapja lett. Eredetileg a húsvét utáni hetedik vasárnapon ünnepelték, de IV. Gergely pápának köszönhetően 835-ben november első vasárnapjára helyeződott át, amikor ma is ünneplik. 998 óta ünneplik a halottak napját november második napján. A XIV. század óta ezt az ünnepet az egész nyugati egyházban elismerik. Ezekben a napokban a hívek imáikkal segíthetnek a tisztítótűzben lévő lelkeknek, és bűnbocsánatot nyerhetnek számukra.  A temető meglátogatása és a gyertya meggyújtása – a halhatatlanság szimbóluma – is hozzátartozik.

A gyertya mint az örök élet szimbóluma

Ahogy a mondás tartja, mindannyiunknak ég valahol egy gyertyája, és ha az leég, akkor az életünk is kialszik. A gyertya az élet körforgását szimbolizálja. A meggyújtott gyertya tehát az örök élet szimbóluma. A katolikusok számára a gyertyák meggyújtása a sírokon a lelkek halhatatlanságának és Isten kegyelmének jele. A gyertya fénye Isten igazi fényét és a Krisztusban való újjászületést jelképezi.

Gyertya mint védelem

A gyertyaégetés eredeti jelentése a temetési szertartásokban a félelemhez kapcsolódik. De nem magától a haláltól, hanem attól való félelemtől, hogy a halott visszatérhet. A gyertya a gonosz és annak esetleges visszatérése elleni védelmet volt hivatott szolgálni. De minél közelebb kerültünk a jelenhez, a gyertya annál inkább az útikalauz funkcióját töltötte be – az elhunytat kellett kísérnie a túlvilágra vezető úton.

A gyertya, mint a túlvilágra való átmenet segítője

A gyertya a túlvilágra való átmenet szimbolikus útmutatójaként is felfogható, segít megérteni és elfogadni a változást és az ismeretlent, és megkönnyíti az átkelést a ,, túlsó partra” . Régebben szokás volt, hogy még néhány nappal az elhunyt halála után is kitették az ablakba, hogy az elhunyt hazataláljon. A gyertyaláng olyan, mint egy kapocs a két világ között – az általunk ismert és az általunk felfoghatatlan között.

A gyertya, mint emlék

Amikor gyertyát gyújtunk az elhunytért, bízhatunk abban, hogy fénye segít megőrizni életük örökségét az emlékeinkben. A gyertya lángja emlékeztet az idő múlására és az állandó változásra, ugyanakkor lehetőséget nyújt arra is, hogy átörökítsük és megőrizzük a múlt pillanatait. A gyertya így hidat képez a múlt és a jelen között, lehetővé téve számunkra, hogy érezzük és átéljük az emlékekkel kapcsolatos legmélyebb érzelmeket.

A gyertya, mint a remény szimbóluma

A meggyújtott gyertya olyan, mint egy kis fénypont a sötétség közepén, emlékeztetve minket arra, hogy még a legnehezebb pillanatokban is lehet reménysugár. Azt üzeni, hogy még akkor is, amikor nehéz helyzetbe kerülünk, megtalálhatjuk a belső erőt ahhoz, hogy továbblépjünk. A gyertyagyújtás terápiás hatással is bír, és reményt ad arra, hogy egy napon újra találkozzunk szerettünkkel.

A gyertya, mint a tisztelet jele

A gyertya meggyújtásával tiszteletünket is kifejezzük az elhunyt irányába. A gyertya lángjának megvan az ereje, hogy üzeneteket hordozzon a túlvilágba. Egy gyertya meggyújtásával üzenhetünk szeretteinknek, és tudtára adhatjuk, hogy gondolunk rájuk és imádkozunk lelki üdvükért. Gyújtson meg egy gyertyát az üzenettel ellátott gyertyáinkból, amikor elhunyt szeretteinkre emlékezik családja körében.

Az örök élet szimbólumaként a gyertya arra emlékeztet bennünket, hogy az élet egy folyamatos körforgás, amelynek része a halál és az újjászületés.

Hasonlít ahhoz az örökséghez, amelyet az ember a világban hagy, még akkor is, ha már nem él. Az emlékek, a tanítások és a hagyatékok még akkor is megvilágíthatják az utunkat, amikor már nem vagyunk fizikailag jelen.

A gyertya egy módot jelent arra, hogy emlékezzünk és tiszteljük az elhunyt személyét, miközben az emlékezetben való jelenlét folytatását szimbolizálja.

 

Gyújtson gyertyát és emlékezzen.

Emlék gyertya üzenettel 120g – Nyugodj békében – Virágcsokor illatú

4 840Ft Áfával
Emlék gyertya üzenettel 120g - Nyugodj békében - Virágcsokor illatú A gyertyatartó falán egy rejtett üzenet található, amely a viasz elégetése után jelenik meg.  Viasz súlya: 120g Gyártó: Astron s.r.o. Készült: Szlovákia Anyag: paraffin, pamut kanóc, illatanyag, fa, juta, fém

Emlék gyertya üzenettel 120g – Szeretettel emlékezünk- Virágcsokor illatú

4 840Ft Áfával
Emlék gyertya üzenettel 120g - Szeretettel emlékezünk- Virágcsokor illatú A gyertyatartó falán egy rejtett üzenet található, amely a viasz elégetése után jelenik meg.  Viasz súlya: 120g Gyártó: Astron s.r.o. Készült: Szlovákia Anyag: paraffin, pamut kanóc, illatanyag, fa, juta, fém

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük