Mi a helyzet a maradék gyertyaviasszal? Készítsen illatos viaszt!

Gyakori kérdés: Mit tegyünk a maradék gyertyaviasszal?

A legegyszerűbb, ha kidobja. De miért dobná ki, ha újra felhasználhatja? Az újrahasznosítás ma teljesen megszokott, újra előtérbe kerül, mivel újra „zöldebben” szeretnénk élni. Támogatjuk ezt az „örökzöld” irányzatot, ezért egy egyszerű útmutatót adunk, hogyan készítsünk illatos viaszt egy régi gyertya maradékából.

Hasznosítsa újra!

Az illatos viasz előállításához szükség lesz: régi gyertyák maradékára, két edényre – egy edényre vízfürdőhöz és egy edényre a viaszra, illateszencia vagy illóolaj feloldásához, egy forma a viasz kiöntéséhez.

 

Útmutató illatos viasz készítéséhez gyertyadarabokból.

Megközelítés:

Gyűjtse össze a gyertyák maradékát!

Ha különböző típusú gyertyái vannak, akkor pálmagyertyát csak pálmagyertya maradékával, a szóját csak szójával, a parafint csak parafinnal keverje össze. Minden viasznak más az olvadáspontja és szilárdulási pontja, valamint más a „belső összetétele”. Ha különböző típusú viaszokat kever össze, a végeredménnyel nem lesz elégedett.

Elégett gyertyák maradványai

Elégett gyertyák maradványai

 

Hagyja a viaszokat vízfürdőben felolvadni 

Minden háziasszony biztosan ismeri a vízfürdőt. Ennek a különleges hőkezelésnek a lényege az alapanyagok – esetünkben a forrásban lévő vízbe merített viasz – fokozatos feloldása. A viasz fokozatosan feloldódik, és nem kell attól tartania, hogy megég vagy meggyullad.

 

Szín és illat esszenciák

Amikor a viasz feloldódik, hozzá kell adni az illatos eszenciát. Illatos viasz készítéséhez használhat természetes illóolajokat vagy illatos eszenciákat is. Természetes illóolajok használatát javasoljuk, amelyek nem olcsók, de az illatuk egészségesebb és töményebb. A különböző típusú viaszok eltérően kötik meg az illatot. Például a pálmaviasz erősebben köti meg a szagokat, mint a paraffin vagy a szójaviasz. Az erős és intenzív illat érdekében legalább 10%-os illatot célszerű használni. Ha különböző színű viaszmaradványok vannak, és más árnyalatot szeretne elérni, öntés előtt adjon hozzá színt. Meglepetés, hogy milyen szín alakul ki.

Az illat hozzáadása után csak

Az illat hozzáadása után csak

 

Az illat hozzáadása után csak jól keverjük össze a viaszt, és már önthetjük is.

Az illatviaszt egyenletesen öntse az előkészített edényekbe, és hagyja hűlni. A kis formákban öntött viasz gyorsan megszilárdul. Megszilárdulás után (kb. 2-3 óra) kivehetjük őket a formákból.

Az így készült gyertyák maradványaiból származó illatosított viaszt az illat teljes eltűnéséig használhatja. Az illatos viaszok előnye, hogy csak az aromalámpában kell feloldani őket, és a kellemes illat gyorsan betölti a teret. Ezt az egyedi, kézzel készített illatviaszt bátran ajándékozhatja szeretteinek is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük