Csakrák és jelentésük – Test energia- központjai

Az indiai jógában a csakrák a test láthatatlan központjai. A spirituális energia forgása egyensúlyban tartják a testet és az elmét. Tárolják az életerőt, amit a jógik pránának, kínaiak qi-nek és japánok ki-nek neveznek. Ez egy dinamikus életerő, amely áthatja az egész univerzumot is.

A hét fő csakra jelentősége

A test hét csakrája a farkcsont és a kutacs között helyezkedik el. Vannak más kisebb csakrák is, amelyek a lábon, a kézen, a háton és a test különböző részein találhatók.

Gyökércsakra (Mulladhara) – az első alapcsakra

Elhelyezkedése: A gerinc alsó végén fekszik. A végbél és a nemi szervek között található, lefelé nyílik.

Szín: piros

MAGYARÁZAT: Ez a csakra kapcsolódik fizikai életünk alapjához, a fizikai biztonsághoz. Az anyaghoz kapcsolódik, beleértve a fizikai erőt, a státuszt. Befolyásolja a pénzügyekkel, karrierrel, lakással, ingatlanokkal és egyéb fizikai szükségletekkel kapcsolatos gondolatokat és érzéseket.

A csakra a gerinchez, a mellékvesékhez és a reproduktív szervekhez kapcsolódik. Ha kiegyensúlyozatlan, akkor elvész az “életöröm”. Az ember közömbössé válik, elégedetlenebb, megszállott valamivel kapcsolatban, állandó fáradtság gyötri, lassú és étkezési zavarok is felmerülhetnek. Ha a csakra nincs harmonizálva, akkor erős energiaingadozásoknak van kitéve. Egyrészt rengeteg energiája van, amit nem tud feldolgozni, másrészt apatikussá válik. Létével kapcsolatos aggodalmait úgy oldja meg, hogy felesleges holmik vásárlásába kezd.

Gyökércsakra (Mulladhara) – az első alapcsakra

Gyökércsakra (Mulladhara) – az első alapcsakra

Szexuális – Szakrális csakra (Svadhisthana)

Elhelyezkedés: A köldök és a gerinc alsó vége között félúton helyezkedik el.

Szín: narancs

MAGYARÁZAT: Ez a csakra átfogóan „lefedi” az érzelmi területet. Szabályozza a szexualitást, az érzékiséget és a szaporodást. A reproduktív szervekhez kapcsolódik. Befolyásolja az érzékiség és az öröm gondolatait és érzéseit, testi szükségletek kielégítésére irányuló vágyakat. Ez a „belső gyermekünk” székhelye is. Ő felel a szüleinkkel és későbbi partnereinkkel való kapcsolattartásért.

 

Ha a csakra blokkolva van, akkor gond lehet a nemi szervekkel, húgyúti problémák is felléphetnek, deréktáji fájdalmak, és merevség is jelentkezhet. A szakrális csakra hatással van az ember önbecsülésére és a kapcsolódó negatív érzelmekre, mint a félelem, a harag és a félénkség. Így az embernek problémája lehet, azzal hogy értékesnek érzhesse magát, elkerülje a függőségeket (étel, ital, szex…)

Szexuális – Szakrális csakra (Svadhisthana)

Szexuális – Szakrális csakra (Svadhisthana)

Solar Plexus – (Manipura) csakra

Elhelyezkedés: A has felső részén fekszik a bordák és a köldök között.

Szín: sárga

MAGYARÁZAT: Ez az energiakör irányítja a belső erőket, és az önbizalmat. A csakrát személyiségünk székhelyének tekintjük. Tárolja minden élményünket és képünket, amit életünk során szereztünk. A Solar Plexus egy életerő csakra. Az ideg- és emésztőrendszerhez, a májhoz és a hasnyálmirigyhez kapcsolódik. Befolyásolja a hatalommal és az erővel kapcsolatos érzéseket. Teljessé teszi az önmagáról alkotott képet.

Ha a csakra kiegyensúlyozatlan, az ember úgy érzi, hogy elveszíti az uralmát önmaga felett, fél a kudarctól. Értéktelenség, depresszió, önhibáztatás és manipuláció érzése önti el. Az egyén attól tart , hogy nem tudja leélni az életét. Fizikai szempontból ezek a problémák májbetegségben, gyomorfekélyben, cöliákiában vagy cukorbetegségben nyilvánulhatnak meg.

Solar Plexus - (Manipura) csakra

Solar Plexus – (Manipura) csakra

Szívcsakra (anahata)

Elhelyezkedés: Szívmagasságban fekszik.

Szín: zöld

MAGYARÁZAT: A szívcsakra hatással van a környező kapcsolatainkra, a szeretetre, az együttérzésre és általában az érzelmekre. Támogatja az „empátia” képességét. Elősegíti az együttérzést és a feltétel nélküli szeretetet. Hatással van az interperszonális  gondolatokra és érzésekre, a természetszeretetre, az Istenszeretetre, de az önszeretetre is. Ha a csakra blokkolva van, szívproblémák, érrendszeri problémák, immunproblémák vagy asztma léphet fel. Pszichológiai szempontból az ember nehezen létesít kapcsolatokat, szorong, és problémákat észlel a szeretet elfogadásával és adásával kapcsolatban.

Szívcsakra (anahata)

Szívcsakra (anahata)

Torokcsakra (Vishuddha)

Elhelyezkedése: A gégefő közelében fekszik

Szín: kék

MAGYARÁZAT: A torokcsakra a verbális és nonverbális kommunikáció helye. Mint a szívben, ott is van szeretet, öröm és együttérzés. Mindenre hatással van a kommunikációval és a lélek kifejezésével kapcsolatban, az eredetiségre, a kreativitásra és a művészi tevékenységre is. A torok által apcsolatot létesítünk  a „magasabb birodalmakkal”, amely megnyitja a személyiséget a lélek magasabb szférái felé. A torokcsakrát az őszinteségről szóló gondolatok befolyásolják.

Ha a csakra blokkolva van, problémák lehetnek az önkifejezésissel, kommunikációval. Haragot érezhet és egyben a szabadságában való korlátozást is megtapasztalhatja.

Torokcsakra (Vishuddha)

Torokcsakra (Vishuddha)

Harmadik szem csakra – Homlokcsakra (Ajna)

Elhelyezkedés: Kissé az orr felett fekszik – a homlokon a szemöldök között.

Szín: Indigókék/sötétkék

MAGYARÁZAT:

A harmadik szem csakra felelős a jövőért, múltért, de a hittel, a spiritualitással kapcsolatos gondolatokért és érzelmekért is. Szabályozza a képzeletvilágot, a gondolatok tisztaságát, az intuíciót, az álmokat és a pszichés képességeket.

A harmadik szem segít a látásban, legyen az az aura, gondolat, érzelem, de akár energetikai kapcsolat is.

Ha a csakra diszharmonikusan működik, az egyén öntelté lesz. Környezetét saját értékrendjével méri. Ez a csakrakilengés fejfájást, erős migrént, látásproblémákat és rémálmokat is okozhat.

Harmadik szem csakra - Homlokcsakra (Ajna)

Harmadik szem csakra – Homlokcsakra (Ajna)

Koronacsakra (Sahasrara)

Helye: A koponyaboltozaton – a fej tetején.

Szín: lila

MAGYARÁZAT: A koronacsakra felelős a magasabb tudatért és a Teremtővel való kapcsolatunkért. Ez a csakra segít megérteni küldetésünket és kozmikus eredetünket, ugyanakkor a lélek inspirációt kap, hogy könnyebben megértse a fizikai létben történő eseményeket. A koronacsakra befolyásolja Istennel, a hittel és spiritualitással kapcsolatos gondolatokat.

 

Ha ez a csakra nem harmonikusan működik súlyos fizikai problémák léphetnek fel, olyan mint idegrendszeri gondok, gyakori szédülés, zavartság, idegfájdalom, skizofrénia, vagy más mentális zavarok.

Koronacsakra (Sahasrara)

Koronacsakra (Sahasrara)

Egyensúly

Ha a csakrák közötti energia ideális állapotban szabadon áramlik, az egyén egészséges. A meditáció, az aromaterápia, a gyógyító kövek vagy a csakrák kiegyensúlyozására tervezett gyertyák segíthetnek a spirituális tudatosság elmélyítésében, az egészség javításában. Ha bármelyik blokkolva van, akkor egy kis idő elteltével tünetek jelentkezhetnek, amely rámutat a csakra diszfunkcionalitására. A kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a sok cukor vagy a kevés alvás rossz hatással van a csakrákra.

Tanácsunk, figyeljen életének minőségére.

Hogyan találjuk meg a csakrákat?

A csakrák a test belsejében helyezkednek el az energiacsatorna mentén.