Használata nem csak gyertyákban

A méhviaszt az emberek a jó felhasználhatósága és elérhetősége miatt is kedvelik. Használata a messzi múltba nyúlik vissza.

Mi ennek a méhcsodának a története és mire használják ma? Olvasson tovább, ha többet szeretne tudni.

A méhviasz története

A méhviaszt már az ókori Egyiptomban is előszeretettel preferálták. Kozmetikumok készítésére és a papiruszra írt szöveg megőrzésére is használták. 

Gyógyhatásait alkalmazták gyógykenőcsöknél, de még a balzsamozásnál is. A viasz az ókori egyiptomiak festményein is megjelentek. A méhek értékét mindig is nagyra tartották. Sőt a méh Alsó-Egyiptom királyának szimbóluma is vált.

A különböző kultúrák különböző célokra hasznosították a méhviaszt. Az ókori Rómában például fizetőeszközként is funkcionált.

Hogyan keletkezik a méhviasz?

A munkásméhek fontos terméke a méhviasz amelyet a lép építésre használnak. Pótolhatatlan a gyógyszeriparban, de más iparágakban is. A fiatal munkások méhviaszt termelnek virágok elfogyasztott virágporából. A méhek a viasztermelésben életük 12. és 18. napja között, fejtik ki abban az időszakban, amikor építőként dolgoznak. A sárga színt a virágporból nyerik és a propoliszból származó olajokból. A méhviaszt egy speciális mirigy segítségével állítják elő. Tudományos vizsgálatok alapján a viasz körülbelül háromszáz hasznos összetevőt tartalmaz.

Méhviasz használata

A méhviasz ma is a kozmetika és gyógyszeripar nélkülözhetetlen alkotója. Hidratáló, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása van. Sok A-vitamint is tartalmaz, ásványi anyagok, fehérjék és természetes  színezékek, flavonoidok forrása. Olyan részecskéket is tartalmaz, amelyek miatt a méhviasz gyertya a legjobb választás az Ön otthonába. Erősíti az immunrendszert, javítja a vérkeringést, enyhíti az ízületi gyulladásokat, táplálja és megfiatalítja a bőrt, támogatja a sebek gyógyulását, tisztítja a fogzománcot, és az étvágyat is fokozza.

Méhviasz gyertyák és égesük

A méhviasz gyertyák természetes összetételüknek köszönhetően számos “javított” tulajdonsággal rendelkeznek. Amellett, hogy természetesek más szintetikus összetevőket is tartalmazó iparilag előállított gyertyákkal ellentétben nem mérgező. 

Megtisztítják otthona levegőjét és finom illattal töltik be azt. 

A viaszban található propolisz jótékony hatással van a légutakra. Egy ilyen gyertya meggyújtásával eltávolítja a baktériumokat és az allergéneket.

Alkalmasak allergiások és asztmás betegek számára is. A méhviasz gyertya nem káros. Égés közben magába szívja a kellemetlen szagokat, otthona méz illatú. A belőle készült gyertya nemcsak szép dísztárgy, hanem gyógyító hatással bíró ​​kiegészítő is.

 

A méhek fontosságáról 

A méhek a természet ajándéka

A méhek egyedi lények. Életük során soha nem fognak tönkretenni semmilyen növényt, és nem pusztítanak el egyetlen élőlényt sem. Nem magukért dolgoznak, hanem a növényekért és a világért.

Amikor az utolsó méh is elpusztul, az emberiségnek legfeljebb négy éve van hátra. Amíg a méhek élnek, a növények virágoznak, és az emberiség nem hal éhen. A méhek kihalása a biológiai sokféleség csökkenéséhez, valamint az ökoszisztéma és a tápláléklánc megzavarásához vezetne.

A méhek új betegségeknek és kártevőknek vannak kitéve. A méhek környezeté zsugorodik az egyre növekvő globális emberi populáció miatt. Fennmaradásukat és fejlődésüket a klímaváltozás is veszélyezteti.

Viaszpergamen – a Kívánsággyertyák része

A méhek hihetetlenül multifunkcionálisak. Nekik köszönhetően a világ javul, erősödik és növekszik. Ezért az Astron Kívánsággyertyáink tiszta méhviaszból készült viaszpergament is tartalmaznak. A méhviaszt többször is megtisztítják és préselik a legjobb végső hatás elérése érdekében.

Méhviasz pergamen

Méhviasz pergamen

Miért világos vagy sötét? Az új méhviasz világossárga színű, elsősorban a pollen jelenléte miatt, de végül aranysárgára sötétedik. A méhviasz megbarnul a méhekkel és a propoliszszal való érintkezéstől. A méhviasz színe nagymértékben függ attól a területtől, vagy a rajta élő növényektől, ahol a kaptár van elhelyezve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük