Annak érdekében, hogy a legtöbbet hozhassa ki gyertyáiból, ismernie kell néhány szabályt, amely segít abban, hogy hosszan és gyönyörködtetően égjen.

Kérem fogadja meg tanácsainkat. 😊

Hagyja, hogy a gyertya “tavat” képezzen.

Meggyújtás után hagyjuk égni a gyertyát legalább 2 órán keresztül, hogy a széléig ,,tó´´ alakuljon ki. A természetes pálmaviasz gyertyák sajátossága, hogy égés közben is elbűvölő kristályosodást hozzanak létre.

A pálmaviasz gyertya befelé ég, így kristályos hatású ,,lámpást´´ alakít ki, amely fokozatosan olvad. Ahhoz, hogy ezt a hatást elérjük, az első meggyújtás után kellő ideig égni hagyjuk, hogy létrejöjjön az említett tó. Ha illatos a gyertya, az illóolaj vagy illateszencia kiszabadul a „tóból”. Ez a szabály minden típusú gyertyára vonatkozik, a ,,viasztó´´ létrehozása segít a gyertya teljes és felesleges hulladék nélküli égésében.

Minden meggyújtás előtt rövidítse le a kanócot körülbelül 0,6 cm hosszúságúra.

Ha azt szeretné, hogy a gyertyája tovább égjen, mindenképpen rövidítse le a kanócot. A természetes gyertya 3-szor tovább ég. Minél hosszabb a kanóc, annál nagyobb a láng, ami több viaszt fogyaszt. Maga a kanóc hossza jelentősen befolyásolja a gyertya égését. Ha túl nagy a láng, a gyertya füstöl, vagy ,,virág´´ képződik a kanócon. A gyertya emiatt kifolyhat. Az égő kanóc egy részét ollóval lecsippenthetjük. Ügyeljen arra, hogy a kanóc ne essen a folyékony ,,viasztóba´´.

Ha szükséges, csak a viasz megdermedése után vágja le a kanócot. A kanóc megrövidítése akkor is szükséges, ha oldalra billen, vagy ha a gyertya lángja olyan erős, hogy fennáll a szivárgás veszélye.

Ha mélyedés képződik a gyertyában, öntse le a viaszt.

Ha a kanóc túl rövid a gyertyában, mélyedés keletkezik, és túl sok szilárd viasz marad a széleken. Ezt a problémát kiküszöbölheti egy kis olvasztott viasz kiöntésével. A láng megnövekszik, és a gyertya többi része a szélek mentén elolvad. Ha szükséges, a leöntött viaszt fokozatosan visszahelyezheti a gyertyába.

Vigyázzon a biztonságra!

Minden gyertya nyílt tűz, ezért gondolja át, hová helyezi. A gyertyát célszerű biztonságos, huzatmentes helyen elhelyezni. Gyújtsa meg, de nem gyúlékony felületen, és soha ne hagyja felügyelet nélkül házi kedvencek és gyerekek közelében.

Szeretne többet megtudni a gyertyákról

Kérjük, olvassa el további cikkeinket is. 😊

 

Hogyan lehet megkülönböztetni a minőségi pálmagyertyát az alacsony kivitelütől?

A viaszok nagyszerű összehasonlítása

Melyik a legkiválóbb?

Hozzászólások “Hozza ki a legtöbbet gyertyáiból

  1. Boglárka szerint:

    Üdvözlöm 😊🕯️
    Szeretek hobbiból gyertyákat készíteni , elsősorban ismerősöknek ajándékba . Nem tudom hogy tudnám elérni hogy a gyertyáim befelé égjenek úgymond biztonsági gyertyák legyenek. Németországban csak olyan gyertyák kaphatok , és égettem már el adventi koszorút a hagyományos gyertya miatt. Ha jól olvasom a Pálma viasz lenne a megoldás?! Köszönöm válaszát.

    1. Astron szerint:

      Szép napot! A gyertyakészítés tudomány. Minden gyertyánál fontos a helyes kanóc használata és a viaszok keverésének aránya. Az is lehet, hogy nem a viasszal van a baj, hanem a kanóc minőségével. Nem szabad elfelejteni a helyes égetést sem. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük