Az illóolajokat aromaterápiára használják. Amellett, hogy kellemes illatúak, segíthetnek a stressz, a szorongás vagy a depresszió kezelésében. Gondoskodjon a testéről és a lelkéről, és használja ki az illóolajok terápiás előnyeit.

Az esszenciális, illóolajok és illatolajok közötti különbség

A piacon számos illóolaj létezik, ezért a tájékozódás érdekében különös figyelmet fordítson a nevükre. Nem mindegyiknek van terápiás hatása. Az illóolajok és az illatolajok közötti különbség az összetételükben és az előállításukban rejlik.

Az illóolajok olyan természetes aromaolajok, amelyeket növényekből vízgőz-desztillációval vagy préseléssel nyernek ki. Már egy kis üveg illóolaj is több száz kilogramm növényből származó hatóanyagokat tartalmaz, amelyek minden szinten – fizikai, mentális és érzelmi – gyógyító hatásúak.

Bár az illóolajokat és az esszenciális olajokat néha szinonimaként használják, a kettő között van egy finom különbség. Az esszenciális olajokat kizárólag növényi anyagok desztillációjából nyerik, míg az illóolajok más anyagok keverékei is. Ennek eredményeként az illóolajok nemcsak a növény természetes összetevőit tartalmazhatják, hanem olyan mesterséges összetevőket is, amelyeket egy bizonyos illat vagy hatás elérése érdekében adnak hozzá. Az esszenciális olajokat leggyakrabban az olajokban gazdag növények szárított szirmainak, leveleinek és egyéb részeinek vízgőz-desztillációjával állítják elő; a ritkább (nehezebben beszerezhető) olajok egy részét szerves oldószerrel vonják ki, és fordítva, a könnyen beszerezhető olajokat hagyományos préseléssel nyerik. A desztillációval nyert illóolajokat tartják a legjobb minőségűeknek.

Az illatolajok szintetikusan előállított anyagok vegyületei. Kellemes illatúak, de nincs terápiás hatásuk.

Hogyan használjuk az illóolajokat?

Használja az aromalámpában

Az illóolajok használatának egyik leggyakoribb módja az aromalámpában való használat. A helyiség levegőjébe árasztva az illóolajok hangulatjavító, relaxációt elősegítő és stresszoldó hatásúak lehetnek. Az illóolajok diffúzorokban történő használata a levegő párásítására is alkalmas. A párásító az illatot a térbe szórja. Csak válassza ki az Önnek tetszőt.

Élvezze a pihentető masszázst vagy fürdőt

Az illóolajok használatának másik módja a masszázs. A masszázs során az illóolajat a bőrre kenjük, és finoman belemasszírozzuk a bőrbe. Ez a folyamat segít oldani a feszültséget és javítja a vérkeringést. A masszázs során különböző típusú illóolajok használhatók a masszázs céljától függően. Egyes illóolajok nyugtató hatásúak, míg mások stimuláló hatásúak lehetnek.

Inhaláció

Az illóolajok különböző módon belélegezhetőek. Belélegezhetjük közvetlenül egy kis üvegből vagy szalvétából is, amelybe néhány csepp illóolajat cseppentünk. A levendulaolaj belélegzése például segít a stressz és a feszültség oldásában.

A közvetett belégzéshez célszerű diffúzort, aromaterápiás lámpát vagy párásítót is használni, amely segít eloszlatni az olaj illatát az egész helyiségben. Ezután már csak a megfelelő illóolajat kell kiválasztania. Válasszon a hatások, de az Ön által kedvelt illatok szerint is.

A törülköző alatti gőzölés segíthet a megfázás enyhítésében. Adjunk néhány csepp olajat (1-2 cseppet) egy edény forró vízhez, dőljünk hátra, takarjuk le a fejünket egy törölközővel, és lélegezzünk mélyeket. Lélegezzen be 5-7 percig. A megfelelő olajjal való gőzölés jótékony hatással van a légutakra.

Javítja az alvást

Az illóolajokat az alvás javítására is használhatja. Csak csepegtessen néhány csepp illóolajat a párnájára, és finoman dörzsölje be az anyagba. Ha a párnáról belélegzi az illóolajokat, az segíthet ellazítani a testet, kellemesebb alvást biztosít.

Illóolajok és kreativitás

Természetes dezodor, szappan, illatgyertya vagy parfüm. Használjon néhány csepp olajat összetevőként a termékek megalkotásakor, és gazdagítsa azokat kivételes illatokkal. Az illóolajokat hatékonyan használhatja háztartási tisztításhoz is. A citrusfélék illóolajai, a teafaolaj vagy az eukaliptusz természetes módon távolítják el a szennyeződéseket a felületekről.

 

Az illóolajokat évszázadok óta használják a hagyományos gyógyászat és a gyógyító gyakorlatok részeként világszerte. Napjainkban egyre népszerűbbek, és egyre többen ismerik meg az egészségre és jólétre gyakorolt csodálatos hatásaikat. Használja ki Ön is az előnyeiket. Válassza ki az Önnek megfelelő illóolajat. Ha pedig igazán meghitté szeretné varázsolni otthonát, próbálja ki illatviaszainkat és illatgyertyáinkat.

Válasszon kínálatunkból! 😊

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük